De sportcarrière van Johnny Heitinga

Johnny Heitinga is inmiddels niet meer actief als voetballer. Toch heeft hij jarenlang op het hoogste niveau geacteerd. Hij speelde niet alleen in de Nederlandse competitie, maar kwam ook uit in de Spaanse Primera Division, de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga. Kortom: hij heeft heel wat van de voetbalwereld gezien. Dit heeft hem natuurlijk ook geen windeieren gelegd. Financieel heeft hij zich waarschijnlijk nooit zorgen hoeven maken. Heitinga was dus vast niet op zoek naar aanbiedingen op producten of korting.

 

Clubverband

img7
Heitinga begon zijn voetbalcarrière bij SV ARC uit zijn geboorteplaats Alphen aan den Rijn. In 1990, op zevenjarige leeftijd, kwam hij in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Hier ontwikkelde hij zich goed. Dit resulteerde uiteindelijk in zijn debuut in het eerste elftal van de Amsterdammers. Hij debuteerde op 21 augustus 2001 in het eerste van Ajax. Hier speelde hij tot en met het seizoen 2007/2008. Vervolgens transfereerde hij naar Atlético Madrid. Hier speelde hij het eerste seizoen veel wedstrijden. Het tweede seizoen werd hij verhuurd aan Everton. Hier speelde hij in totaal 3,5 seizoen. Vervolgens speelde hij in Engeland nog een half seizoen voor Fulham. Hertha BSC was in het seizoen 2014/2015 zijn laatste buitenlandse club. In de zomer van 2015 keerde Heitinga terug naar Ajax, waar hij zijn carrière in februari 2016 beëindigde.

 

Het Nederlands elftal

img8
Niet alleen in clubverband heeft Heitinga de nodige wedstrijden gespeeld. Ook voor de vertegenwoordigende teams van Nederland kwam hij regelmatig in actie. Hij maakte zijn debuut bij Nederland -16 in 1999. Vervolgens kwam hij via Nederland -17 en Nederland -19 terecht bij Jong Oranje. Op 18 februari 2004 begon het echter werk, toen hij zijn debuut maakte voor het Nederlandse elftal. In totaal kwam Heitinga 87 keer in actie voor zijn land. Hij speelde onder meer op het Europees kampioenschap in 2004, 2008 en 2012 en op het Wereldkampioenschap in 2006 en 2010. Op zijn laatste wereldkampioenschap behaalde hij met Nederland de finale. Hierin werd met 1-0 verloren van Spanje.

 

Korting op toegangskaartjes


Veel mensen in Nederland hebben een wedstrijd bijgewoond waarin Heitinga in actie kwam. Het was echter vrij lastig om aan toegangskaartjes te komen voor wedstrijden van Ajax, Atlético Madrid, Everton, Fulham, Hertha BSC en het Nederlands elftal. De kaartjes waren vaak duur en werden niet met korting verkocht. Een enkele keer, wanneer het stadion nog niet was uitverkocht, werden aanbiedingen & korting gegeven op toegangskaartjes. Vaak lukte het zo toch nog om het stadion vol te krijgen. Iedere wedstrijd weer zagen duizenden mensen Johnny Heitinga dus in actie op het veld.